Commonwealth Day
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk
Verenigd Koninkrijk Jaarlijks op de tweede maandag in maart wordt door landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk deze dag gevierd, die herinnert aan de eenheid die ze nu vormen in het 'Gemenebest van Naties'.

De datum is neutraal en heeft geen enkele historische betekenis.

In Westminster Abbey vindt een (multireligieuze) kerkdienst plaats, waarbij koningin Elizabeth II aanwezig is. In de meeste landen die onderdeel uitmaken van het 'Gemenebest' is dit geen officiële feestdag en vinden geen speciale gebeurtenissen plaats. In sommige landen (o.a. Canada) wordt - naast de eigen vlag - op overheidsgebouwen de Britse vlag (Union Jack) gehesen.

Het 'Gemenebest van Naties' (Commonwealth of Nations) - voorheen het Brits Gemenebest - is een vrijwillige verbintenis tussen 53 onafhankelijke soevereine staten, met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd. Het Gemenebest bestaat uit het Verenigd Koninkrijk en de meeste van zijn voormalige koloniën en mandaatgebieden.

Een vergelijkbare dag voor Europese landen is de Dag van Europa op 9 mei. De Internationale Dag van de Francofonie viert de eenheid (en diversiteit) van voormalige Franse kolonies en invloedsgebieden.

Een feestdag in Antigua en Barbuda, Australië, Bahama's, Bangladesh, Barbados, Belize, Botswana, Britse Maagdeneilanden, Brunei, Canada, Cyprus, Fiji-eilanden, Ghana, Gibraltar, Grenada, Guyana, India, Jamaica, Kameroen, Kenia, Kiribati, Lesotho, Malawi, Maldiven, Maleisië, Malta, Mauritius, Mozambique, Namibië, Nauru, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Pakistan, Papoea-Nieuw-Guinea, Rwanda, Salomonseilanden, Samoa, Seychellen, Sierra Leone, Singapore, Sri Lanka, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Swaziland, Tanzania, Tonga, Trinidad en Tobago, Tuvalu, Uganda, Verenigd Koninkrijk (UK), Zambia, Zuid-Afrika.