Wereld Feesten Almanak


Internationale Dag van de Francofonie
Datum:
jaarlijks op 20 maart


Internationale Dag van de Francofonie

Datum: woensdag 20 maart 2019
Land / gebied: Internationaal
Jaarlijks op 20 maart vindt de 'Internationale Dag van de Francofonie' ('Journée internationale de la francophonie') plaats. Een dag in het teken van de Franse taal die wereldwijd door ruim 270 miljoen mensen gesproken wordt.

Frans is een wereldtaal, de vijfde taal wat sprekers betreft en - naast Engels - ook de enige taal die op alle continenten wordt gesproken.

Internationale Dag van de Francofonie
Frans is een officiële taal in 29 landen in Europa, Afrika, Amerika en Oceanië, in de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk, Pondicherry in India, Valle d'Aosta in Italië en op de Kanaaleilanden. Daarnaast wordt het veel gesproken in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in de Amerikaanse staten Louisiana en Maine.

Frans is ook een van de officiële talen van onder andere de Verenigde Naties, de Europese Unie, de NAVO, de WEU, de WTO, de OSCE, de NAFTA, het Rode kruis, Artsen zonder grenzen, het IOC en vele andere internationale organisaties.

Deze dag wordt georganiseerd door de OIF (l'Organisation Internationale de la Francophonie). Sinds 1988 vieren de zeventig landen die lid zijn van deze organisatie met deze dag hun gemeenschappelijke band (de Franse taal) en diversiteit. Veel landen zijn voormalige kolonies van Frankrijk waar het Frans de hoofdtaal is of door een groot deel van de bevolking wordt gesproken. Vergelijkbaar met Commonwealth Day, die de eenheid van voormalige Britse kolonies en invloedsgebieden viert.

De datum is de verjaardag van de oprichting van de voorloper van 'La Francophonie' in 1970: l'Agence de coopération culturelle et technique (ACCT).

In sommige landen wordt rondom deze dag een week van de Franse taal gehouden.

Zie ook: Internationale Dag van de Lusofonie, die de verbondenheid viert tussen landen waar het Portugees de officiële taal is.

Een feestdag in Albanië, Andorra, België, Benin, Bulgarije, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Canada, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Congo-Brazzaville, Djibouti, Egypte, Equatoriaal Guinea, Frankrijk, Frans Guyana, Gabon, Griekenland, Guadeloupe, Guinee, Guinee-Bissau, Haïti, Ivoorkust, Kaapverdië, Kameroen, Laos, Libanon, Macedonië, Madagaskar, Mali, Marokko, Martinique, Mauritanië, Mauritius, Moldavië, Monaco, Niger, Réunion, Roemenië, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Senegal, Seychellen, St. Lucia, Togo, Tsjaad, Tunesië, Vietnam, Zwitserland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Actueel