Navratri
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Sharad Navratri. Navratri (tweede periode). 1-9 Sukla Asvina. September / oktober. Na Pitra Paksj begint de tweede Navratri: negen dagen durende festiviteiten, die afgesloten worden met Dussehra (Vijaya Dashami).

Navratri (ook: Navaratri of Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord 'Navratri' is samengesteld uit twee woorden: 'nava' (negen) en 'ratri' (nachten).

Letterlijk betekent Navratri '9 nachten'. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Deze zijn: Sailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kusmanda, Skan- damata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri en Sidhidatri.

Na de offerdienst worden in sommige gezinnen de Durga-cahlisa (lofzang ter ere van Durga) voorgelezen en de geofferde spijzen uitgedeeld (soharie en lapsie, respectievelijk een in olie of ghee gebakken pannenkoek en een soort pudding). Het uitdelen van rijstebrij (mitha bhaat) hoort ook tot de mogelijkheid.

Zie ook: Chaitra Navratri (de eerste periode in maart / april) en Dashain (de overwinning van de godin Durga op de demon Mahishasura).

Een feestdag in Bangladesh, India, Indonesië, Myanmar.