Wereld Feesten Almanak


Navratri (tweede periode)
Datum:
21 t/m 29 september 2017
9 t/m 17 oktober 2018
Navratri (tweede periode)

Datum: donderdag 21 t/m vrijdag 29 september 2017
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Religieus
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Sharad Navratri. 1-9 Sukla Asvina. September/oktober. Na Pitra Paksj begint de tweede Navaratri: negen dagen durende festivitieten, die afgesloten worden met Vijay-dashmi.

Navaratri (ook: Navratri or Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord 'Navaratri' is samengesteld uit twee woorden: Nava (negen) en Ratri (nachten).

Letterlijk betekent Navaratri 9 nachten. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Deze zijn: Sailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kusmanda, Skan- damata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri en Sidhidatri.

Na de offerdienst worden in sommige gezinnen de Durga-cahlisa (lofzang ter ere van Durga) voorgelezen en de geofferde spijzen uitgedeeld (soharie en lapsie, respectievelijk een in olie of ghee gebakken pannenkoek en een soort pudding). Het uitdelen van rijstebrij (mitha bhaat) hoort ook tot de mogelijkheid.

Zie ook: Navratri (eerste periode)

Een feestdag in India.

Zie ook

Verder lezen

Actueel