Wereld Feesten Almanak


Navratri
Datum:
20 t/m 29 september 2017
9 t/m 17 oktober 2018
Navratri

Datum: woensdag 20 t/m vrijdag 29 september 2017
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Religieus
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Sharad Navratri. Navratri (tweede periode). 1-9 Sukla Asvina. September/oktober. Na Pitra Paksj begint de tweede Navratri: negen dagen durende festiviteiten, die afgesloten worden met Dussera (Vijaya Dasami).

Navratri (ook: Navaratri or Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord 'Navratri' is samengesteld uit twee woorden: 'Nava' (negen) en 'Ratri' (nachten).

Letterlijk betekent Navratri '9 nachten'. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Deze zijn: Sailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kusmanda, Skan- damata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri en Sidhidatri.

Na de offerdienst worden in sommige gezinnen de Durga-cahlisa (lofzang ter ere van Durga) voorgelezen en de geofferde spijzen uitgedeeld (soharie en lapsie, respectievelijk een in olie of ghee gebakken pannenkoek en een soort pudding). Het uitdelen van rijstebrij (mitha bhaat) hoort ook tot de mogelijkheid.

Zie ook: Navratri (eerste periode).

Een feestdag in Bangladesh, India.

Zie ook

Verder lezen

Actueel