Verloren maandag
Datum:
12 januari 2015
11 januari 2016
Verloren maandag

Datum: maandag 11 januari 2016
Land / gebied: BelgiŽ
Soort: Folkloristisch

BelgiŽ

Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjurť) is een Vlaamse traditie op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Deze traditie is vooral hardnekkig in de provincie Antwerpen en in Doornik gebleven.

Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op cafť zich bezatten en gaven de overschot van hun geld dan aan hun vrouw. Maar op Driekoningen, een feestdag, vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Dus, om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafťs en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun kroost. De slagers maakten dan worstenbroodjes, wat goedkoop, heel lekker en vullend was en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een Verloren Maandag.

Als men tegenwoordig in Antwerpen op Verloren Maandag iets gaat drinken in een cafť krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij.

Zie ook
Meer informatie (externe link)

Een feestdag in BelgiŽ.