Armeens Pasen
Land / gebied: Armenië
Religie: Christendom (Armeens Apostolische Kerk)
ArmeniëChristendom Voor alle christelijke kerken is Pasen de belangrijkste christelijke feestdag, die de herrijzenis van Jezus Christus viert. Binnen de Armeens Apostolische Kerk wordt Pasen officieel Harut'yan Ton (Feest der Opstanding) genoemd, maar is het vooral bekend als Zatik, wat "lieveheersbeestje" betekent.

De liturgische viering van 'Armeens Pasen' begint de voorgaande avond bij zonsondergang met een Paaswake in de kerk. De belangrijkste vindt plaats in de Kathedraal van Etsjmiadzin, het middelpunt van de Armeens Apostolische Kerk.

Veel Armeniërs leggen een kerkbezoek af. Na de dienst begroeten gelovigen elkaar met: "Christos hareaw i merelots" (Christus is herrezen uit de doden), waarop geantwoord wordt met: "Orhnial é Harutioun Christosi" (Gezegend zij de verrijzenis van Christus). Daarna nemen mensen kaarsen mee naar huis om hun woning te zegenen met licht. Er wordt traditioneel voedsel bereid en gegeten. Eieren worden versierd en in een speciaal grasmandje gelegd. Kinderen spelen een spelletje waarbij ze proberen eieren tegen elkaar te tikken zonder ze te laten breken. Op maandag worden de doden herdacht (Merelots), waarbij graven van overledenen worden gezegend.

Hoewel de Armeens Apostolische Kerk tot de oriëntaals-orthodoxe kerken behoort valt 'Armeens Pasen' op dezelfde datum als Pasen in West-Europese landen. Andere orthodoxe kerken vieren Orthodox Pasen meestal op een andere datum. Vgl. ook met bijv. Koptisch Pasen.

Een feestdag in Armenië.