Saint Andrew's Day (Schotland)
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Schotland)
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Schotland De naamdag van Sint Andreas is op 30 november. St. Andrew's Day (Saunt Andra's Day / Là Naomh Anndrais) is de nationale dag van Schotland.

De Schotse cultuur staat op deze dag centraal en de Saltire / Saint Andrew's Cross (de vlag van Schotland) wordt op veel gebouwen gehesen. In Schotland - en in veel landen met Schotse roots - wordt op Sint Andreas de Schotse cultuur gevierd met traditionele Schotse gerechten, muziek en dans. In Schotland wordt de dag gezien als het begin van de Schotse winterfestivals met o.a. Hogmanay (Oudejaarsavond) en Burns Night.

St. Andrew's Day is een 'bank holiday' (officiële vrije dag) op 30 november in Schotland en valt op maandag 1 of 2 december als 30 november op een zaterdag of zondag valt.

Sint Andreas
Andreas was een discipel van Johannes de Doper en werd na diens executie een van de twaalf apostelen van Jezus van Nazareth, net als zijn broer Simon Petrus. Hij wordt beschouwd als de stichter en eerste bisschop van de Kerk van Byzantium.

Saint Andrew's Day (Schotland)Andreas werd geboren in Betsaïda. Net als zijn broer Petrus was hij visser van beroep. Er zijn aanwijzingen dat, in het begin van het openbaar optreden van Jezus, hij in hetzelfde huis in Kapernaüm woonde als Petrus en Andreas.

De patriarch van Constantinopel wordt beschouwd als de opvolger van Andreas, zoals de bisschop van Rome, d.i. de paus, de opvolger is van Petrus. De patriarch van Constantinopel geldt als de belangrijkste bisschop in de wereldwijde gemeenschap van Orthodoxe Kerken.

Andreas werd in Achaia aan een X-vormig kruis gekruisigd (Andreaskruis). Nadat hij door zeven soldaten zwaar was gegeseld, bonden zij zijn lichaam met koorden aan het kruis om zijn lijden te verlengen. Twee dagen lang, totdat hij stierf, ging hij verder met het prediken tot zijn folteraars. Andreas zou begraven zijn in de Griekse stad Patras, waar hij nog steeds een bijzondere verering geniet.

Andreas is de patroonheilige van o.a. Rusland, Schotland, Spanje, Griekenland, Sicilië, Napels en Bordeaux.

Roemenië (Sfântul Andrei)
In Roemenië is 30 november een officiële nationale feestdag (vrije dag). Volgens de legende reisde de apostel Andreas naar het huidige Roemenië in de 1e eeuw waar hij mensen tot het christendom bekeerde. Hij is de beschermheilige van Roemenië en zijn naamdag is een officiële feestdag voor de Roemenen. De volgende dag (1 december) wordt de Nationale Dag (Ziua Unirii / Dag van de Unie) gevierd.

De viering van Sint Andreas (Sfântul Andrei) in Roemenië staat bekend om zijn tradities en bijgeloof. Zo wordt er beweerd dat de dromen die meisjes in de Andreasnacht hebben de toekomst voorspellen. Alleenstaande meisjes leggen een tak van zoete basilicum onder hun kussen en als ze in hun droom iemand die plant zien pakken, betekent dit dat het meisje binnenkort zal gaan trouwen. Volgens een andere traditie planten meisjes tarwe en geven het water tot nieuwjaar. Hoe mooier de tarwe, hoe beter het komende jaar.

Andere landen
In Duitsland staat dit feest bekend als Andreasnacht. Ook in Oostenrijk, Polen en Rusland wordt Sint Andreas gevierd. Op het eiland Barbados is de dag van de beschermheilige ook de Onafhankelijkheidsdag.

Weerspreuk
Als Sint-Andries onder sneeuw moet bukken, zal het volgend jaar geen koren lukken.