Koptisch Pasen
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)
Christendom De Koptisch-Orthodoxe Kerk, de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk en de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk vieren 'Koptisch Pasen' op zondag 5 mei. Wordt in Ethiopië 'Fasika' (Ethiopisch Pasen) genoemd en in Eritrea 'Tensae' (Eritrees Pasen). Pasen in Egypte, Ethiopië en Eritrea valt samen met Orthodox Pasen in veel Oost-Europese landen.

Pasen in Egypte
De Koptisch-Orthodoxe Kerk heeft wereldwijd ongeveer 18 miljoen leden, waarvan de overgrote meerderheid in Egypte woont. Hoewel Egypte een overwegend islamitisch land is, is de zondag van 'Koptisch Pasen' een officiële feestdag. Viering begint op zaterdagavond met een dienst in de kerk, waarbij alle gebeden in het Koptisch en Arabisch worden gelezen. Daarna wordt de vastenperiode verbroken met een maaltijd. Veel van de gerechten die worden geserveerd, zijn dezelfde als die door Egyptische moslims tijdens het Offerfeest (Eid al-Adha) worden gegeten.

De maandag na Pasen - Sham el-Nessim - is ook een officiële feestdag in Egypte. Op deze dag vieren alle Egyptenaren (moslims en christenen) de komst van de lente en genieten ze buitenshuis van het mooie weer.

Ethiopië en Eritrea
Pasen (waarbij de dood en de opstanding van Christus wordt gevierd) is in Ethiopië en Eritrea veel belangrijker dan Kerstmis. In deze landen staat Pasen bekend als 'Fasika' (Ethiopisch Pasen) en 'Tensae' (Eritrees Pasen).

Op Goede Vrijdag beginnen de voorbereiding voor de festiviteiten. De wake van zaterdagavond is het belangrijkste moment tijdens de Ethiopische en Eritrese Paasviering. Na de dienst wordt de 55 dagen durende vastenperiode verbroken. Om middernacht wordt er een kip geslacht als een symbolisch offer. De volgende ochtend wordt er ander offer gemaakt, wanneer een schaap wordt gedood wat herinnert aan het offer van Abraham.

Een feestdag in Egypte, Eritrea, Ethiopië, Soedan.