Internationale Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen
Land / gebied: Verenigde Naties
D.m.v. resolutie A/RES/67/147 is door de Algemene Vergadering van de VN 23 mei ingesteld als de 'Internationale Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen' (International Day to End Obstetric Fistula).

Wat is een obstetrische fistel?
Als er sprake is van een obstructie (een blokkering) tijdens de bevalling kan een vrouw niet op een natuurlijke manier bevallen. Het hoofdje van de baby ligt verkeerd of is te groot en zonder verloskundige begeleiding of een keizersnee kan de bevalling vele dagen duren. In de meeste gevallen overlijdt de baby.

Als de moeder een dergelijke bevalling al overleeft, heeft zij grote kans op een obstetrische fistel: een open verbinding tussen vagina, blaas en soms ook de endeldarm. Deze opening is ontstaan door de voortdurende druk van het hoofdje van de baby op het inwendige weefsel. De vrouw is na de bevalling volledig incontinent. Zij lekt 24 uur per dag. Veel vrouwen en meisjes raken door deze aandoening in een sociaal isolement. Ze worden verlaten door hun man en verstoten uit de gemeenschap omdat ze stinken.

Voorkomen
Door niet te jong te beginnen met de eerste zwangerschap, te stoppen met schadelijke traditionele praktijken en tijdig toegang tot verloskundige zorg te bieden, kunnen obstetrische fistels worden voorkomen. Het opleiden van voldoende verloskundigen en het geven van goede voorlichting is daarbij van essentieel belang.

Op de 'Internationale Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen' roept de VN de internationale gemeenschap op zich extra in te zetten om de kennis rond obstetrische fistels te vergroten en acties te organiseren om mensen voor te lichten op het voorkomen van een obstetrisch fistel.

Lees ook het achtergrondartikel in de Volkskrant van 25 november 2002: Twee miljoen verminkte meisjes.