Dag van de Duitse Eenheid
Land / gebied: Duitsland
Soort: Nationale feestdag
Duitsland Officiële feestdag. Op 3 oktober 1990 hield de DDR op te bestaan en werd terug samengevoegd bij West-Duitsland, de BRD (Bundesrepublik Deutschland). 3 oktober is de nationale feestdag van Duitsland (Tag der Deutschen Einheit).

West-Duitsland, dat economisch veel sterker was, investeerde miljarden om Oost-Duitsland uit het slop te trekken. De DDR was kort na de tweede wereldoorlog ontstaan uit een afspraak tussen de geallieerde machten (VS, GB en SU).

De Sovjet-Unie eiste een groot deel van Duitsland op om onder haar invloed te laten staan. Tijdens de koude oorlog (rond '60-er jaren) werd de tegenstelling letterlijk bekrachtigd door de bouw van "de muur" langs de grens van de twee staten en dwars door de gedeelde hoofdstad Berlijn.

De val van de Berlijnse muur (Fall der Mauer) wordt jaarlijks herdacht op 9 november.

Een feestdag in Duitsland, Europese Unie.