Neyrouz (Koptisch Nieuwjaar)
Land / gebied: Wereld (Koptische Christenen)
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)
Christendom Het feest van Neyrouz (ook 'Nayrouz' of 'Nairuz') markeert de eerste dag van het Koptische jaar. De viering valt jaarlijks op 11 september, behalve voor een Gregoriaans schrikkeljaar (dan valt het op 12 september).

De Koptische jaartelling wordt gerekend vanaf het jaar 284 na Christus, het jaar waarin Diocletianus Romeins keizer werd en wiens regering werd gekenmerkt door martelingen en massa-executies van christenen, in het bijzonder in Egypte. Zodoende wordt het Koptische jaar herkend aan de afkorting A.M. (wat staat voor Anno Martyrum, ofwel "Jaar van de Martelaren"). De afkorting A.M. wordt ook gebruikt voor het Joodse jaar (Anno Mundi).

Elk vierde Koptische jaar is een schrikkeljaar zonder uitzondering zodat het bovengenoemde nieuwjaar alleen geldt voor de jaren vanaf 1900 tot en met 2099 volgens de Gregoriaanse kalender (waar sommige eeuwjaren geen schrikkeljaren zijn).

De eerste maand van de Koptische kalender wordt Thout (ook bekend als Tout) genoemd. Het valt tussen 11 september en 10 oktober van de gregoriaanse kalender. De maand Thout is ook de eerste maand van het seizoen 'Akhet' (Inundatie) in het oude Egypte, wanneer de overstroming van de Nijl het land van Egypte bedekt. De naam van de maand Thout is afkomstig van Thot, de oude Egyptische god van de wijsheid.

Niet te verwarren met Noroez (Perzisch Nieuwjaar) op 21 maart.

Ook wel als 'Nayrouz', 'Nairouz' of 'Nairuz' gespeld.

In het Amhaars in Ethiopië wordt nieuwjaar 'Enkutatash' (Ethiopisch Nieuwjaar) genoemd. In het Ge'ez in Eritrea wordt het Ri'se Awde Amet (Belangrijkste Verjaardag) genoemd, soms wordt het ook aangeduid als 'Keddus Johannes' (Ge'ez Nieuwjaar).

Een feestdag in Eritrea, Ethiopië.