Dag van de Koerdische Vlag
Land / gebied: Irak (Koerdische Autonome Regio)
Koerdistan Op 17 december wordt in de Koerdische Autonome Regio van Irak jaarlijks de 'Dag van de Koerdische Vlag' gevierd. Ingesteld door de regering van Iraaks-Koerdistan in 1999.

De vlag van Koerdistan (of de Koerdische vlag) staat symbool voor de strijd naar onafhankelijkheid van de Koerden. Hij werd in de jaren '20 van de vorige eeuw ontworpen en is sinds 1992 de officiële vlag van Iraaks-Koerdistan.

De Koerdische vlag bestaat uit drie horizontale strepen: rood (symboliseert het bloed van de Koerdische martelaren), wit (symboliseert gelijkheid en vrede) en groen (symboliseert de natuur van Koerdistan). In het midden staat een gouden zon met 21 stralen. Het getal 21 is een heilig getal binnen het Yazdanisme - de pre-islamitische godsdienst van de Koerden. 21 verwijst ook naar 21 maart (Noroez, Perzisch Nieuwjaar).

Koerden zijn een volk van ruim 35 miljoen mensen, die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen (o.a. in Turkije, Iran, Irak en Syrië). In Nederland wonen zo'n 70.000 Koerden.

Een feestdag in Irak, Iran, Syrië, Turkije.