Noroez (Perzisch Nieuwjaar)
Land / gebied: Wereld
Noroez (Perzisch Nieuwjaar)Nowruz Day. 'Noroez' betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag. Het Perzisch Nieuwjaar valt jaarlijks op 19, 20 of 21 maart (op de eerste dag van de lente, wanneer de dag en de nacht precies even lang zijn). In begint het Perzisch Nieuwjaar op .

Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan. Vaak zijn de mensen de volgende 1 of 2 dagen ook vrij.

Het is geen feestdag met een islamitische grondslag, maar wordt door veel moslims (ook in Nederland) gevierd. Tevens wordt het gevierd door Koerden in Irak en Turkije.

In de oude Perzische godsdienst stond het vuur symbool voor de belangrijkste godheid (Ahura Mazda). Met Noroez worden nog steeds grote vuren ontstoken, nu om Allah te eren, hoewel dit bijgeloof eigenlijk niet strookt met de zuivere regels van de islam.

Sinds 2009 staat Noroez vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Noroez (Nowruz Day) en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.

Met Sizdah Be-dar (13 Bedar) wordt na twee weken het Perzische nieuwjaarsfeest afgesloten.

Ook Bahá'ís vieren op deze dag nieuwjaar. Zie Naw-Rúz (Bahá’í Nieuwjaar).

Het islamitisch nieuwjaar is op 1 Muharram.

Andere spellingen voor 'Noroez (Perzisch Nieuwjaar)': Norooz, Nowruz, Nowrouz, Nooruz, Nevruz, Navruz, Nauroz of Nawroz.

Een feestdag in Afghanistan, Albanië, Azerbeidzjan, Georgië, India, Irak, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Pakistan, Rusland, Syrië, Tadzjikistan, Turkije, Turkmenistan.