Día del Mar
Land / gebied: Bolivia
Bolivia Jaarlijks wordt op 23 maart in het door land omgeven land Bolivia 'Día del Mar' (Dag van de Zee) gevierd, waarop de wens om weer een directe toegang tot de zee te hebben centraal staat. Deze dag wordt dan ook wel 'Día de la Reivindicación Marítima' (Dag van de Maritieme Claim) genoemd.

Vroeger grensde Bolivia aan de Stille Oceaan, maar het land verloor de toegang tot de zee tijdens de Salpeteroorlog (1879-1884), die woedde tussen Chili enerzijds en Peru en Bolivia anderzijds.

De 'Día del Mar' herdenkt de eerste slag van de oorlog, die bekend staat als de Slag bij Topáter op 23 maart 1879. Boliviaanse troepen probeerden de stad Calama te verdedigen, maar werden verslagen door de Chilenen. De nationale held van Bolivia, kolonel Eduardo Abaroa, werd gedood in deze strijd.

Hoewel Bolivia al een lange tijd geen zeehavens meer heeft, heeft het nog altijd een marine. De marine opereert vooral op het Titicacameer en de grote Boliviaanse rivieren.

Het land heeft geen vrede met het verlies van een directe toegang tot de zee en de Boliviaans marine symboliseert dan ook de hoop weer eens een kuststrook bij het land te kunnen voegen.

De 'Dag van de Zee' wordt gekenmerkt door plechtige ceremonies in heel Bolivia. Er worden bloemen gelegd bij het standbeeld van Eduardo Abaroa en de Boliviaanse marine neemt deel aan parades.

Wat opvalt in de geschiedenis van Bolivia is het verlies van veel grondgebied aan de buurlanden. Sinds de onafhankelijkheid in 1825 is de oppervlakte van Bolivia ongeveer gehalveerd. Zo had Bolivia samen met Peru tot 1884 een groot stuk grondgebied in het noorden van het huidige Chili. Belangrijk voor Bolivia was dat het stuk land, de toenmalige provincie Litoral, grensde aan de Stille Oceaan. Na de oorlog verloren beide landen (Bolivia en Peru) het gebied aan de Chilenen. Vanaf die tijd heeft Bolivia geen kustlijn meer noch een open verbinding met de zee.

Een feestdag in Bolivia.