Feest van het Waalse Gewest
Land / gebied: België (Wallonië)
België Fête de Wallonie (Feest van Wallonië). Derde zondag van september. Het 'Feest van het Waalse Gewest' is de feestdag van het Waalse gewest en wordt elk jaar op de derde zondag van september gevierd.

In Namen, de hoofdstad van Wallonië, duurt dit feest het gehele weekend, en wordt door tienduizenden bezocht.

Het herinnert aan de deelname van de Walen tijdens de Belgische Revolutie of omwenteling van 1830. Dat was een burgerlijke revolutie tegen de Nederlandse koning Willem I die tot de onafhankelijkheid van België heeft geleid.

Het Waals Gewest is een deelstaat van België met als hoofdstad Namen. Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Waals-Brabant, Namen, Luxemburg, Henegouwen en Luik. Het gewest heeft een eigen "Waals parlement" en een eigen regering die zetelt in de gewestelijke hoofdstad.

Zie ook:
  • Dag van de Franse Gemeenschap