Koerdische opstand (1991)
Land / gebied: Irak (Koerdistan) (Koerden)
Irak Op 5 maart 1991 begon de Koerdische volksopstand 'Raparin' tegen Saddam Hoessein. Op deze dag kwamen de Koerden, na jaren van onderdrukking en strijd, massaal in opstand tegen het Ba'ath-regime. De opstand werd door het Iraakse leger keihard neergeslagen. Twee miljoen Koerden vluchtten naar Turkije en Iran.

De Amerikaanse president Bush had aan het begin van 1991 de de Iraakse bevolking opgeroepen tegen Saddam Hoessein in opstand te komen. Toen de Koerden aan die oproep daadwerkelijk gehoor gaven, bleef Amerikaanse hulp uit.

Het Koerdische volk vormt een etnische minderheid in landen binnen de Koerdische regio (delen van het huidige Iran, Irak, Syrië en Turkije). Na de opstand tegen Saddam Hoessein in 1991 ontvluchtten veel Iraakse Koerden hun woongebied.

Sinds 1991 beschikken ze over een autonome regio, genaamd 'Iraaks Koerdistan'. Deze autonome regio grenst aan het zuidoosten van Turkije, het noordwesten van Iran, het noorden van Irak en het noordoosten van Syrië.

De Irakoorlog heeft vanaf 2003 geleid tot een nieuwe Iraakse grondwet, waarin 'Iraaks Koerdistan' wordt gedefinieerd als een onderdeel van Irak.

Een feestdag in Irak.