Magal de Touba
Land / gebied: Senegal (Mosims)
Soort: Bedevaart
Religie: Islam
SenegalIslam 18 Safar. Magal de Touba is een jaarlijkse grote bedevaart naar de stad Touba in Senegal. Dit religieuze festival is een van de belangrijkste in Senegal en miljoenen mensen komen naar Touba om de ballingschap van Ahmadou Bamba naar Gabon te herdenken.

Ahmadou Bamba was een religieuze moslimleider in Senegal tijdens de Franse kolonisatie. De Franse koloniale overheid maakte zich zorgen over zijn macht en invloed en heeft Bamba verbannen naar Gabon (en later Mauritanië). Hij bracht 12 jaar in ballingschap door.

Ahmadou Bamba werd begraven in de stad Touba, die hij in 1887 had gesticht. Na zijn dood werd de Grote Moskee daar gebouwd. Jaarlijks maken de aanhangers van Bamba een pelgrimstocht naar de moskee op de 18e dag van maand Safar van de islamitische kalender om zijn ballingschap te herdenken.

Een feestdag in Senegal.