woensdag 21 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Magal de Touba
Datum:
6 oktober 2020
26 september 2021

Magal de Touba

Datum: dinsdag 6 oktober 2020
Land / gebied: Senegal (Mosims)
Soort: Bedevaart
Religie: Islam
SenegalIslam 18 Safar. Magal de Touba is een jaarlijkse grote bedevaart naar de stad Touba in Senegal. Dit religieuze festival is een van de belangrijkste in Senegal en miljoenen mensen komen naar Touba om de ballingschap van Ahmadou Bamba naar Gabon te herdenken.

Ahmadou Bamba was een religieuze moslimleider in Senegal tijdens de Franse kolonisatie. De Franse koloniale overheid maakte zich zorgen over zijn macht en invloed en heeft Bamba verbannen naar Gabon (en later Mauritanië). Hij bracht 12 jaar in ballingschap door.

Ahmadou Bamba werd begraven in de stad Touba, die hij in 1887 had gesticht. Na zijn dood werd de Grote Moskee daar gebouwd. Jaarlijks maken de aanhangers van Bamba een pelgrimstocht naar de moskee op de 18e dag van maand Safar van de islamitische kalender om zijn ballingschap te herdenken.

Een feestdag in Senegal.

Zie ook

Actueel

Komende feesten