woensdag 23 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Malanka
Datum:
jaarlijks op 13 januari

Malanka

Datum: woensdag 13 januari 2021
Land / gebied: Oekraïne
Soort: Folkloristisch
Oekraïne Oudejaarsavond (volgens de Juliaanse kalender) in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Jaarlijks op 13 januari, de vooravond van Oud Nieuwjaar.

'Malanka' (Маланка, ook wel 'Genereuze Avond' genoemd) herdenkt de feestdag van Melania de Jongere. Vroeger ging men verkleed de deuren langs om te zingen en toneel te spelen. Tegenwoordig kleedt men zich in traditionele Oekraïense kostuums en verzamelt zich in groepen. Men gaat nog wel bij buren, vrienden en familie langs.

Het Oekraïense Nieuwjaar kreeg de naam 'Malanka' vanwege een oud volksverhaal van heidense oorsprong. 'Malanka' is vernoemd naar de Lente, de dochter van Moeder Aarde, die later liefkozend 'Mylanka' (van 'liefhebben') werd genoemd. Volgens de overlevering werd de Lente op een dag ontvoerd door de Duivel. Pas toen ze bevrijd werd, begonnen de bloemen weer te bloeien en het lentegroen zich weer te verspreiden. Met 'Malanka' vieren Oekraïners op symbolische wijze het begin van de lente.

Een feestdag in Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten