Orthodox Nieuwjaar
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
Christendom Alle landen in Oost-Europa gebruiken de westerse (Gregoriaanse) kalender, maar de Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Macedonisch Orthodoxe Kerk) hanteert de Juliaanse kalender, waardoor 'Orthodox Nieuwjaar' jaarlijks op 14 januari valt. Ook: Juliaans Nieuwjaar, Servisch Nieuwjaar of Oud Nieuwjaar.

Orthodox Nieuwjaar
In sommige Oost-Europese landen wordt het nieuwe jaar twee keer gevierd. 1 januari is een feestdag, terwijl 14 januari een niet-officiële feestdag is. In Rusland, Macedonië, Bulgarije en voormalige Sovjetrepublieken staat het bekend als 'Oud Nieuwjaar'. In Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina wordt het meestal 'Servisch Nieuwjaar' genoemd.

In Rusland is 'Oud Nieuwjaar' een ietwat nostalgische feestdag. In sommige streken worden seculiere nieuwjaarstradities gecombineerd met orthodoxe kerstgewoontes. In Servië wordt het op dezelfde manier gevierd als het nieuwe jaar op 1 januari. Veel steden organiseren concerten en vuurwerkshows. In Macedonië vieren mensen 'Oud Nieuwjaar' buiten op straat met hapjes, drankjes en vreugdevuren. In Oekraïne wordt op de vooravond Malanka gevierd.

De Orthodox Katholieke Kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse (Gregoriaanse) kalender. Door hindoes wordt op deze datum het begin van het lengen der dagen gevierd met Makar Sankranti.

Een feestdag in Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Servië, Wit-Rusland.