Roze Zaterdag
Land / gebied: Nederland (LGBTQ+)
Nederland Roze Zaterdag 2024 wordt gehouden in op zaterdag 29 juni 2024.

'Roze Zaterdag' is de Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride. Dit jaarlijks georganiseerd feest heeft een gezelligheidsaspect maar ook een politiek aspect. 'Roze Zaterdag' wordt in Nederland jaarlijks in een andere stad op de laatste zaterdag van juni gehouden.

Ontstaan en geschiedenis
Op de laatste zaterdag van juni in 1969 braken er in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de georganiseerde strijd voor de rechten voor homo's en lesbiennes. Ook in andere landen werden organisaties opgericht.

Roze Zaterdag
In Nederland wordt de 'Roze Zaterdag' vanaf 1979 onder die naam gehouden. Ook daarvóór waren er al homodemonstraties. Vanaf 1981 vindt de 'Roze Zaterdag' elk jaar in een andere stad plaats.