zondag 27 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Roze Zaterdag
Datum:
19 juni 2021
25 juni 2022

Roze Zaterdag

Datum: zaterdag 19 juni 2021
Land / gebied: Nederland (Leeuwarden) (LGBTQ+)
Nederland Roze Zaterdag 2021 wordt gehouden in Leeuwarden op zaterdag 19 juni 2021.

'Roze Zaterdag' is de Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride. Dit jaarlijks georganiseerd feest heeft een gezelligheidsaspect maar ook een politiek aspect. 'Roze Zaterdag' wordt in Nederland jaarlijks in een andere stad op de laatste zaterdag van juni gehouden.

Ontstaan en geschiedenis
Op de laatste zaterdag van juni in 1969 braken er in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de georganiseerde strijd voor de rechten voor homo's en lesbiennes. Ook in andere landen werden organisaties opgericht.

Roze Zaterdag
In Nederland wordt de 'Roze Zaterdag' vanaf 1979 onder die naam gehouden. Ook daarvóór waren er al homodemonstraties. Vanaf 1981 vindt de 'Roze Zaterdag' elk jaar in een andere stad plaats.

Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten