Wereld Feesten Almanak


Corpus Christi (Sacramentsdag)
Datum:
20 juni 2019
11 juni 2020


Corpus Christi (Sacramentsdag)

Datum: donderdag 20 juni 2019
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Christendom 'Het lichaam van Christus'. Rooms-katholieken. Op de tiende dag na Pinksteren vieren rooms-katholieken de instelling van de eucharistie. Ze eten op deze dag brood en drinken wijn. Het brood verwijst naar Jezus' lichaam, de wijn naar het bloed dat Jezus offerde omwille van het heil van de mensen.

De dag wordt in Nederland de zondag erna gevierd.

Corpus Christi (Sacramentsdag)
Het Laatste Avondmaal geschilderd door de Italiaanse schilder Jacopo Bassana (ca. 1510-1592). Johannes en Petrus zijn op afbeeldingen van het Laatste Avondmaal te herkennen aan hun uiterlijk en de plaats aan tafel. Petrus zit meestal rechts van Christus en Johannes links. Petrus is ouder en wordt vaak afgebeeld met een kroezelig baardje, witte haren en een kalend hoofd. Johannes is de jongste apostel en heeft meestal geen baard. Vaak is Johannes ook te herkennen omdat dat de apostel is die door Christus aan de borst gesloten wordt.

De dag van het laatste avondmaal wordt herdacht tijdens Witte Donderdag.

In de zuidwestelijke deelstaten (Bundesländer) van Duitsland is dit een officiële vrije dag.

Een feestdag in Bolivia, Brazilië, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Ecuador, Equatoriaal Guinea, Europese Unie, Grenada, Haïti, Kroatië, Liechtenstein, Monaco, Oost-Timor, Oostenrijk, Polen, Portugal, San Marino, Seychellen, Spanje, St. Lucia, Trinidad en Tobago, Zwitserland.

Verder lezen

Zie ook

Actueel