Wereld Feesten Almanak


St. Dévote
Datum:
jaarlijks op 27 januari


St. Dévote

Datum: zaterdag 27 januari 2018
Land / gebied: Monaco
Soort: Nationale feestdag (Processie)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
MonacoChristendom Op 27 januari viert Monaco St. Dévote. Sint Devota (Sainte Dévote / Devota van Ajaccio) is de patroonheilige van Monaco. Zij stierf in 303 de marteldood op het schavot ten tijde van de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Haar stoffelijk overschot bevindt zich in Monaco.

St. DévoteDe avond van 26 januari is er een processie met zangers uit Corsica. St. Dévote zou met een klein bootje uit Corsica zijn gekomen en zijn "aangespoeld" in de haven van Monaco. Die processie gaat van het paleis naar het kerkje St. Dévote bij de haven. Bij het kerkje ligt ook een klein oud bootje (ieder jaar een nieuwe want dat bootje wordt in brand gestoken en brandt helemaal uit).

De traditie wil dat je een spijker moet pakken: die blijven over als het hout is verbrand. Dat zou geluk brengen. Die processie steekt de hele haven over en het drukke verkeer op de boulevard staat dan zeker 15 minuten volledig stil! De prinselijke familie woont ieder jaar dit feest bij. De prins zelf steekt het bootje in brand en daarna is er een groot vuurwerk dat in de haven wordt afgestoken.

St. Dévote
Het is ook een officiële vrije dag en er is een "Te Deum" om 10:00 uur in de kathedraal van Monaco. Hierbij is de prinselijke familie ook aanwezig. Alle vrouwen hebben een hoed op en zien er heel elegant uit.

Het tweede "Te Deum" is op 19 november: dat is de Nationale Feestdag (Fête du Prince / Fête Nationale) van Monaco.

Een feestdag in Monaco.

Zie ook

Actueel