Tamborrada
Land / gebied: Spanje (San Sebastian)
Soort: Folkloristisch (Processie, Festival)
Spanje Drumfestival van San Sebastian. Het trommelfestival van San Sebastian (Tamborrada de San Sebastián / Donostiako Danborrada) is een feest dat in de Baskische stad San Sebastian jaarlijks op 20 januari - de naamdag van Sint Sebastiaan, de beschermheilige van de stad - wordt gehouden.

Tamborrada
Om middernacht begint het festival met het hijsen van de stadsvlag door de burgemeester op 'Plaza de la Constitución' in de oude stad. Verschillende drumgroepen beginnen de mars van San Sebastian (Marcha de San Sebastián) uit 1861 te drummen.

TamborradaOngeveer honderd groepen, variërend van 20 tot 100 drummers, marcheren op 20 januari door de verschillende wijken van de stad. Deelnemers zijn verdeeld in twee groepen: 1) de drummers en 2) de koks en waterdraagsters. De drummers dragen kleurrijke uniforms van een Napoleontische legereenheid. De koks en waterdraagsters maken muziek op vaten en emmers. Er lopen ook vaandeldragers en majorettes mee. Sinds 1961 hebben kinderen 's morgens hun eigen drumoptocht door de straten van San Sebastian. Op deze manier probeert de stad de eeuwenoude traditie aan de jonge generatie door te geven.

Het festival duurt 24 uur en eindigt om middernacht, wanneer iedereen weer bijeenkomt op 'Plaza de la Constitución' en de stadsvlag wordt neergelaten.

Het festival vindt zijn oorsprong aan het einde van de 18e eeuw ten tijden van de Tweede (1846-1849) en Derde Carlistenoorlog (1872-1876). De bevolking van San Sebastian bespotte de in de stad gestationeerde soldaten door met emmers en ander materiaal marcherende soldaten na te doen tijdens hun dagelijkse parade.

Vroeger mochten alleen mannen aan de 'Tamborrada' deelnemen. Tegenwoordig lopen zowel mannen als vrouwen mee in de trommeloptocht. Door de deelnemers worden op deze dag speciale verfijnde maaltijden klaargemaakt.

Tamborrada
Een festival in Spanje.