woensdag 30 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.


Orthodox Kerstmis

Datum: donderdag 7 en vrijdag 8 januari 2021
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
Christendom De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.) vieren kerst gewoon op 25 december.

Orthodox Kerstmis
De Orthodox Katholieke Kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse (Gregoriaanse) kalender.

Orthodox Kerstmis heeft zijn eigen tradities. Kerstmis is pas compleet met een speciale kerstmaaltijd die bestaat uit twaalf soorten gerechten die symbool staan voor de twaalf apostelen en de twaalf dagen kersttijd (van 25 december t/m 5 januari). Een belangrijk onderdeel van de traditionele maaltijd is een zoete tarwepudding 'kutia' (Wit-Rusland, Oekraïne en delen van Polen) of 'sochivo' (Rusland) genaamd. Ook worden er door zowel kinderen als volwassenen kerstliederen gezongen. In speciale kostuums gaat men de deuren langs en zingt men liederen die gaan over de geboorte van Jezus. De zangers worden beloond met snoep of geld.

De Koptisch Orthodoxe Kerk viert op dezelfde datum Koptisch Kerstmis.

Een feestdag in Abchazië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Rusland, Servië, Wit-Rusland.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten