Wereld Feesten Almanak


October Bank Holiday
Datum:
29 oktober 2018
28 oktober 2019


October Bank Holiday

Datum: maandag 29 oktober 2018
Land / gebied: Ierland
Soort: Nationale feestdag
Ierland De laatste maandag van oktober (Lá Saoire i mí Dheireadh Fómhair) - officieel de 'October Bank Holiday', ook bekend als de 'Halloween Holiday' (Lá Saoire Oíche Shamhna) - is een nationale vrije dag in Ierland en valt op de dag na het begin van de wintertijd.

In het weekend ('Bank Holiday Weekend') worden theater-, kunst- en modefestivals georganiseerd en zijn er concerten met Ierse muziek. Men viert de Ierse cultuur en er wordt traditioneel Iers gegeten en gedronken. Ook zijn er overal in het land op Halloween geïnspireerde feesten. Traditiegetrouw vindt ook de marathon van Dublin plaats (van 1980 tot 2016 op maandag, maar tegenwoordig op zondag).

Deze officiële vrije dag op de laatste maandag van oktober bestaat sinds 1977 en valt meestal in het weekend van Halloween (31 oktober) en wordt daarom ook wel 'Halloween Holiday' genoemd. Banken, postkantoren en vele andere bedrijven en organisaties zijn op deze dag gesloten. Winkels en pubs zijn echter over het algemeen wel geopend, hoewel ze later open kunnen gaan en vroeger kunnen sluiten dan normaal.

Een feestdag in Europese Unie, Ierland.

Verder lezen

Zie ook

Actueel