dinsdag 18 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Intersex Awareness Day
Datum:
Jaarlijks wordt op 26 oktober de 'Intersekse Voorlichtingsdag' (Intersex Awareness Day) gehouden. Er wordt aandacht gevraagd voor mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke (geslachts)kenmerken. Ook bekend als de 'Dag van de Interseksuelen'.

Door bewustwording te bevorderen wordt er geprobeerd een einde te maken aan schaamte, geheimhouding en ongewenste cosmetische chirurgie.

De term intersekse wordt gebruikt als parapluterm voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normale definitie van man of vrouw. Je bent volgens de normen een 'man' als je XY-chromosomen, penis, testes en het hormoon testosteron hebt. Je bent 'vrouw' als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Duidelijk toch? Als je zo de definities hanteert van wat als 'normaal' gezien wordt dan wel ja. Maar zo simpel zit het allemaal niet in elkaar, af en toe komt het voor dat het niet direct duidelijk is of de pasgeborenen een jongetje of meisje is.

Sommige artsen en/of ouders vinden het noodzakelijk dat interseksuele kinderen allerlei pijnlijke operaties en behandelingen moeten ondergaan zodat het kind of een jongetje of meisje wordt. En wat schrijnend is dat er meestal helemaal geen medische redenen zijn om deze procedures uit te voeren. Daarom alleen al moeten kinderen met een intersekse-conditie, als ze oud genoeg zijn, zelf kunnen beslissen of ze dergelijke operaties en behandelingen willen ondergaan.

Mensenrechten komen in het geding op het moment dat het recht op zelfbeschikking, lichamelijke integriteit en autonomie niet in acht worden genomen. En dat is nu precies wat er gebeurd bij genitale operaties en onomkeerbare medische behandelingen bij kinderen met een intersekse-conditie. Omdat de medische behandelingen vaak op jonge leeftijd plaatsvinden komt hun weerbaarheid en het zelf kunnen beslissen in het geding.

 • meer dan 80.000 mensen hebben een vorm van intersekse
 • 1,7 procent van de baby's die worden geboren heeft een intersekse-conditie
 • het hebben van een intersekse-conditie is normaler is dan het hebben van rood haar
 • intersekse heeft niets te maken met geaardheid of seksuele voorkeur

 • Hermafroditisme, pseudohermafroditisme en interseksualiteit zijn termen die lang als synoniem voor intersekse werden gebruikt, maar die heden ten dage als niet-accuraat en door sommige betrokkenen zelfs als beledigend worden beschouwd.

  Intersex Awareness Day
  Op 26 oktober 1996 demonstreerden voor het eerst verschillende interseksuelen bij de jaarlijkse conferentie van Amerikaanse kinderartsen in Boston. Sindsdien geldt die datum als de 'Intersex Awareness Day'.

  Sinds 2005 wordt op 8 november (de geboortedag in 1838 van de Franse interseksueel Herculine Barbin) de Intersex Solidarity Day (ook: 'Intersex Day of Remembrance') gehouden.

  Meer informatie (externe link)

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten