Verjaardag José Artigas
Land / gebied: Uruguay
Soort: Nationale feestdag
Uruguay Ook: Día del Nunca Más (Dag van Nooit Meer). José Gervasio Artigas (1764-1850) is de stichter en bevrijder van Uruguay.

José Artigas (19 juni 1764 - 23 september 1850) was een Uruguayaans generaal en vrijheidsstrijder. Zijn belangrijkste militaire succes was de overwinning op de Spaanse troepen in de slag bij Las Piedras op 18 mei 1811.

In 1815 stichtte José Artigas in het zuiden van het tegenwoordige Uruguay de eerste onafhankelijke federatie van zes provincies. Na nog eens vier jaar oorlog tegen de uit Brazilië oprukkende Portugese troepen vluchtte Artigas naar Paraguay, waar hij tot het einde van zijn dagen in ballingschap leefde.

José Artigas wordt tegenwoordig in Uruguay als nationale held vereerd. In Montevideo op de Plaza de la Independencia bevindt zich zijn mausoleum, zijn verjaardag is een nationale feestdag. Verder zijn een stad en een departement naar hem vernoemd.

Een feestdag in Uruguay.