dinsdag 18 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Feestdagen Uruguay 2024
Uruguay actueel

Jaaroverzicht feestdagen Uruguay
Er zijn in Uruguay twee soorten feestdagen, nl:
1. Laborale - werken is optioneel
2. No laborable - verplichte vrije dag (degene die wel moet werken krijgt volgens de wet dubbel of driedubbel uitbetaald)

Er zijn slechts vijf echte vrije dagen ('no laborale'): 1 januari (= Nieuwjaarsdag), 1 mei (= Dag van de Arbeid), 18 juli (= Beëdiging van de Grondwet), 25 augustus (= Onafhankelijkheidsdag) en 25 december (= Kerstmis).

De week waarin Goede Vrijdag valt wordt in Uruguay "Semana Santa" of "Semana de Turismo" genoemd en wordt door de meeste in zijn geheel vrij genomen. Ook met carnaval wordt door de meeste een hele week vrij genomen. De meeste Uruguayanen zeggen dan ook dat er vanaf 25 december tot half april niet gewerkt wordt en het werk pas daarna weer begint. Niet dat er werkelijk zolang ononderbroken vakantie wordt opgenomen, maar met al die feestdagen en de zomervakantie samen, komt het er wel bijna op neer. Sommige feestdagen in Uruguay worden verschoven (waarom is onbekend).

maandag 1 januari 2024
In Uruguay valt Nieuwjaarsdag in de zomer, zodat een nieuwsjaarsduik niets bijzonders is en veel mensen de eerste dag van het jaar aan het strand doorbrengen met gemiddelde temperaturen van zo'n 30 graden. Ook heel typisch is de Uruguayaanse barbecue, waarbij grote hoeveelheden vlees (meestal rundvlees) op de barbecue gaan met vuur van hout in plaats van carbon/kolen. Net als in Europa wordt er om 00:00 uur geproost met champagne (vaak een goedkopere variant) en vuurwerk. Het is waarschijnlijk iets meer een familiefeest, ook al omdat velen het buiten de stad in een eigen of gehuurd vakantiehuis aan de kust vieren.
zaterdag 6 januari 2024
In Uruguay wordt Driekoningen ook wel 'Dag van het Kind' genoemd, wat ook iets zegt over hoe het gevierd wordt. Naast de gebruikelijke driekoningen-rituelen die door kinderen worden uitgevoerd, worden de meeste kinderen door de ouders overladen met cadeaus (zoals in Nederland met Sinterklaas).
zondag 11 t/m dinsdag 13 februari 2024
In Uruguay is Carnaval een groot feest waar sommigen bijna het hele jaar mee bezig zijn, maar voor de meeste mensen beginnen de activiteiten in februari en eindigen ze half maart. De festiviteiten worden door Uruguay gepropageerd als de langste Carnaval (40 dagen) ter wereld. Het Uruguayaanse Carnaval is grofweg te verdelen in 5 categorieën:
 • Murgas
 • Parodistas
 • Humoristas
 • Revistas
 • Comparsas of Negros y Lubolos (tijdens de optocht van de llamadas)
 • In alle vijf de categorieën zijn prijzen te winnen en worden weken lang uitvoeringen en wedstrijden gehouden.
  Daarnaast zijn er ook nog diversen optochten en is er de typisch Uruguayaanse Candombe tijdens de zgn. Llamadas. De llamadas is een optocht, verdeeld over 2 dagen, waarbij zo'n 40 groepen (Negros y Lubolos) zich etaleren, bewonderd en aangemoedigd door het publiek. Iedere groep bestaat uit zo'n 30 of meer trommelaars, dansers en danseressen, prinsessen en nog veel meer. Het is erg indrukwekkend zoals de trommels alle te samen klinken in de straten van Barrio Sur en Palermo in Montevideo, iets wat je zelf mee zou moeten maken.
  donderdag 28 maart 2024
  vrijdag 29 maart 2024
  zondag 14 april 2024
  vrijdag 19 april 2024
  Landing van de 33 patriotten. Nationale feestdag. In 1825 kwamen 33 vrijheidsstrijders die in ballingschap waren in Uruquay aan om de strijd naar onafhankelijkheid te beginnen.
  woensdag 1 mei 2024
  zondag 12 mei 2024
  zaterdag 18 mei 2024
  Herdenking van de overwinning op de Spaanse troepen in de slag bij Las Piedras op 18 mei 1811. Optionele vrije dag. Merk je niet veel van, afgezien van een militaire ceremonie.
  woensdag 19 juni 2024
  Ook: Día del Nunca Más (Dag van Nooit Meer). José Gervasio Artigas (1764-1850) is de stichter en bevrijder van Uruguay.
  zondag 14 juli 2024
  In Uruguay wordt ieder jaar op de tweede zondag van juli Vaderdag gevierd.
  donderdag 18 juli 2024
  Jura de la Constitución. Beëdiging van de Grondwet. Officiële vrije dag ter herinnering aan de afkondiging van de oorspronkelijke grondwet van Uruguay op 18 juli 1830. In de hoofdstad Montevideo vinden op deze dag verschillende festiviteiten en evenementen plaats.
  zondag 25 augustus 2024
  Declaratoria de la Florida. Nationale feestdag. Op 25 augustus 1825 werd de onafhankelijkheid van Uruguay uitgeroepen. Deze dag herdenkt die gebeurtenis met een officiële vrije dag. De meeste musea zetten hun deuren open voor het publiek met gratis entree en er zijn allerlei buitenactiviteiten, zoals bijv. rommelmarkten.
  zaterdag 12 oktober 2024
  zaterdag 2 november 2024
  woensdag 25 december 2024
  dinsdag 31 december 2024
  (Met dank aan René de Veer)  Verder lezen
  Feestdagen Uruguay in: 2024 | 2025 | 2026
  Gerelateerde landen: Argentinië, Brazilië

  Zie landenkompas.nl voor meer informatie over het land Uruguay.

  Actueel

  Komende feesten