Verjaardag Yang di-Pertuan Agong
Land / gebied: Maleisië
Soort: Nationale feestdag
Maleisië Jaarlijks op de eerste zaterdag in juni wordt in Maleisië de verjaardag van de koning gevierd met een officiële feestdag. Vooral in de hoofdstad Kuala Lumpur wordt dit groots gevierd.

De 'Yang di-Pertuan Agong' (letterlijk: 'Hij die Heer is gemaakt' / 'Hoogste Regeerder') is de verkozen monarch van Maleisië. Maleisië is een van de weinige constitutionele monarchieën in de wereld waar het staatshoofd gekozen wordt. De koning van Maleisië wordt gekozen voor een termijn van vijf jaar uit de negen sultans van de staten van het Maleisische schiereiland. De titel van Yang di-Pertuan Agong werd in 1957 aangenomen.

Op dit moment (sinds 2016) is Muhammad V van Kelantan 'Yang di-Pertuan Agong' (oftewel koning van Maleisië). Muhammad V werd op 6 oktober 1969 geboren als Tengku Muhammad Faris Petra ibni Sultan Ismail Petra in Kota Bharu. In 1985 werd hij aangeduid als kroonprins van het sultanaat Kelantan. Hij studeerde aan het St. Cross College en het Centre for Islamic Studies in Oxford. In mei 2009 kreeg zijn vader sultan Ismail Petra een beroerte, waarna Faris Petra werd aangeduid als regent. In september 2010 werd hij uitgeroepen tot sultan van Kelantan, waarna hij de dynastieke naam Muhammad V aannam.

In december 2011 werd hij aangeduid als vice-Yang di-Pertuan Agong, oftewel vice-koning van Maleisië. Vijf jaar later volgde hij Abdul Halim Muadzam Shah en werd de vijftiende koning van Maleisië.

De verjaardag van de koning van Maleisië is een ceremoniële datum. De feestdag valt altijd op de eerste zaterdag in juni. De datum verandert niet afhankelijk van de feitelijke verjaardag van het huidige staatshoofd. Het is vergelijkbaar met Queen's Birthday in het Verenigd Koninkrijk.

Officieel: Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong (Verjaardag van Zijne Majesteit de Koning van Maleisië).

Een feestdag in Maleisië.