Verloren Maandag
Land / gebied: België (Vlaanderen)
Soort: Traditioneel, Folkloristisch
België Verloren Maandag'Verloren Maandag' of 'Verzworen Maandag' is een Vlaamse traditie op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen (Epifanie).

In 2024 valt 'Verloren Maandag' op maandag 8 januari. Het is in Vlaanderen (en vooral in de provincie Antwerpen) de gewoonte om op deze dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven het overschot van hun geld aan hun vrouw. Maar op Driekoningen - een feestdag - vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben. De slagers maakten dan worstenbroodjes - wat goedkoop, lekker en vullend was - en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een 'Verloren Maandag'.

De traditie van 'Verloren Maandag' is vooral hardnekkig in de provincie Antwerpen en in Doornik. Als men tegenwoordig in Antwerpen op deze maandag iets gaat drinken in een café krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij.

Over de datum van 'Verloren Maandag' ontstaat geregeld een discussie, maar traditioneel hoort er altijd een zondag tussen Driekoningen en de datum van 'Verloren Maandag' te zitten. Wanneer 6 januari op een zondag valt, is 'Verloren Maandag' niet de volgende dag, maar een week later (namelijk op maandag 14 januari). Dit was bijvoorbeeld in 2019 het geval. Sommigen vieren het dan echter toch op maandag 7 januari.

In het Frans wordt deze dag 'lundi perdu' of 'lundi parjuré' genoemd.

Een feestdag in België.