Dag van de Helden
Land / gebied: Angola
Angola National Hero's Day. Nationale feestdag ter ere van de mannen en vrouwen die zich hebben ingezet voor de onafhankelijkheid van Angola. Datum op de geboortedag van belangrijkste strijder en eerste president Agostinho Neto.

Dag van de HeldenAgostinho Neto (17 september 1922 - 10 september 1979) was een Angolees politicus en dichter. Hij was de zoon van een methodistische dominee. Agostinho Neto studeerde medicijen in Portugal. Hij bracht daar enige tijd door in de gevangenis vanwege zijn anti-koloniale activiteiten.

In 1959 werd hij huisarts in Luanda (hoofdstad van Angola), maar was ook actief binnen de in 1956 opgerichte anti-koloniale MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola). Van 1960 tot 1962 zat hij opnieuw gevangen. Nadat hij uit de gevangenis was ontsnapt werd Neto door de MPLA tot voorzitter van de beweging gekozen. De MPLA leidde de onafhankelijkheidsstrijd tegen Portugal.

Tijdens zijn MPLA-voorzitterschap schreef Neto anti-koloniale poëzie. Als gematigde marxist gaf hij de MPLA een linkse kleur.

Op 11 november 1975 droegen de Portugezen de macht over aan de MPLA, die daags daarvoor Luanda hadden ingenomen. Dr. Agostinho Neto werd daarop president van de Volksrepubliek Angola. Premier werd Lopo de Nascimento. In zijn hoedanigheid als president zette Neto de radicale marxisten op een zijspoor. Ook wist hij een staatsgreep succesvol te doorstaan.

Neto overleed in een ziekenhuis in Moskou. Minister van Planning Jose Eduardo dos Santos volgde hem als president en MPLA-voorzitter op.

Een feestdag in Angola.