woensdag 19 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Wereld Braille Dag
Datum:
Land / gebied: Verenigde Naties
Wereld Braille DagJaarlijks op 4 januari is het 'Wereld Braille Dag' (World Braille Day). Op deze dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. Het doel van de 'Wereld Braille Dag' is om jaarlijks het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren.

4 januari is de geboortedag van Louis Braille (1809-1852), uitvinder van het brailleschrift. Hij verloor zijn zicht als gevolg van een ongeluk in zijn vaders zadelmakerij. De jaren na zijn ongeluk heeft hij een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven: het brailleschrift.

Louis Braille stierf op 6 januari 1852, 43 jaar oud, aan de gevolgen van tuberculose. Louis werd begraven op het kleine kerkhof van Coupvray. Zijn naam zou voor altijd synoniem staan voor het door Louis Braille ontwikkelde puntenschrift.

Wereld Braille DagTwee jaar na zijn dood, in 1854, werd het brailleschrift officieel erkend door het instituut als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. Vanaf dat jaar werd het braille langzamerhand in alle West-Europese landen ingevoerd als officieel blindenschrift.

In 1873 werd het eerste boek in braille gedrukt: 'De geschiedenis van Frankrijk' in drie dikke banden.

In 1952 werden zijn stoffelijke resten opgegraven en verplaatst naar het Panthéon in Parijs waar alle grote Franse helden liggen begraven.

In 2009 werd de tweehonderdste geboortedag van Louis Braille wereldwijd gevierd.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten