Wereld Klompvoetdag
Soort: Bewustwordingsdag
World Clubfoot DayDoor de Ponseti International Association (PIA) is 3 juni uitgeroepen tot 'Wereld Klompvoetdag' (World Clubfoot Day). Datum ter ere van de geboortedag van dr. Ignacio Ponseti (1914-2009), die de naar hem vernoemde methode om klompvoetjes te behandelen heeft ontwikkeld.

Wereldwijd worden elk jaar ca. 200.000 kinderen geboren met een klompvoet, 80% in ontwikkelingslanden. Op 'Wereld Klompvoetdag' wordt benadrukt dat elk kind met klompvoetjes recht heeft op een goede behandeling. De Ponseti-methode is een van de meeste toegepaste behandelmethodes, waarbij klompvoetjes zonder operaties worden gecorrigeerd.

De naam 'klompvoet' is een verbastering van het Engelse woord 'clubfoot', wat verwijst naar de vorm van een golfclub. Een klompvoetje is een mooi voetje met alles erop en eraan dat verkeerd is gegroeid en specialistische zorg nodig heeft. Er is sprake van een klompvoet wanneer:
  • de voet naar beneden staat gekanteld
  • de voet naar binnen staat gekanteld
  • de voorvoet naar binnen wijst
  • de achillespees te kort is

• In Nederland worden elk jaar ongeveer 200 kinderen geboren met een of twee klompvoetjes. Bij jongetjes komen klompvoeten twee keer zo vaak voor als bij meisjes en twee klompvoeten komen ook bij jongens meer voor dan bij meisjes. Erfelijke factoren spelen bijna altijd een rol.

Kinderen die in Nederland met klompvoetjes worden geboren krijgen sinds 2014 allemaal dezelfde behandeling. Deze behandeling is gebaseerd op de Ponseti-methode. Deze methode is vernoemd naar de Spaanse arts Ignacio Ponseti (geboren op 3 juni 1904) die de behandelmethode in Iowa (USA) heeft ontwikkeld.

De behandeling start met een aantal wekelijkse therapiesessies, waarbij de voet steeds meer in de goede richting gezet wordt. Na elke therapiesessie wordt de voet tot de lies gegipst om het resultaat te behouden. Na ongeveer zes weken volgt vaak een tenotomie (achillespeesklieving) en daarna nog drie weken gips. Hierna draagt het kind drie maanden lang bijna fulltime een brace. Na deze drie maanden mag de brace overdag af en houdt het kind de brace 's nachts en op slaaptijden aan tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar.

Het gewenste resultaat (goed functionerende pijnloze voeten) wordt in meer dan 90% van de gevallen zonder operatie bereikt. In de overige gevallen is toch nog een operatie nodig.

De behandeling van klompvoetjes mag in Nederland alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd team dat werkzaam is in een Klompvoetcentrum, dat erkend wordt door de Nederlandse Vereniging Klompvoetjes (NVK) en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

Vroeger werd 'klompvoet' ook wel 'horrelvoet' (misvormde voet) genoemd. Ook de naam 'paardenvoet' was gangbaar onder het volk. Behandeling was onmogelijk en veel mensen leefden hun hele leven met deze pijnlijke handicap.