Woerdense Koeienmarkt
Land / gebied: Nederland (Woerden)
Soort: Traditioneel, Folkloristisch
Nederland Jaarlijks op de eerste woensdag na 20 oktober vindt de Woerdense Koeienmarkt (Koeiemart) plaats. De Koeiemart is opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Daarmee is het Woerdense feest opgenomen in de lijst van Nederlandse waardevolste tradities.

Op het Kerkplein vinden jaarlijks keuringen van de beste koeien plaats. Dit wordt de fokveedag genoemd. De jury bestaat uit een veehouder en een stamboekinspecteur. Daarbij wordt vooral naar het economisch belang gekeken, of het een sterke koe is, de conditie van het uier, de benen en de rug. Ook of het dier krachtig loopt is van belang.

De koeien worden gekeurd in diverse categorieën, waaronder ook oude koeien. Aan het eind van de keuringen wordt een winnaar gekozen.

Traditiegetrouw wordt de avond voorafgaande aan deze koeienmarkt snert (erwtensoep) gekookt, zodat deze een dag heeft kunnen trekken en op de dag van de koeienmarkt kan worden gegeten.

De eerste veemarkt werd door Jan van Beieren, graaf van Holland, op 5 juli 1410 toegestaan. Hij liet ook het Kasteel van Woerden bouwen. In de 16e en 17e eeuw kwamen er muzikanten en standwerkers bij op de markt. Pas in de 20e eeuw kwam er een kermis bij.

Naast de koeienmarkt is er een warenmarkt met honderden kramen in de winkelstraten van het centrum van Woerden. Rond de haven is een show met landbouwwerktuigen, o.a. tractoren.

Sinds 2001 wordt de markt voorafgegaan door de Nacht van Woerden, een wielerwedstrijd door het centrum.