Werelddag van de Stem
Land / gebied: Wereld
Jaarlijks wordt op 16 april de 'Werelddag van de Stem' (World Voice Day) gehouden; een dag van bewustwording, erkenning en feest van de stem. Tijdens de 'Werelddag van de Stem' staat het belang van de menselijke stem in het dagelijks leven centraal.

Er wordt aandacht geschonken aan het trainen van de artistieke stem, het voorkomen van stemproblemen, het herstellen van een afwijkende of zieke stem en aan het onderzoek naar de functie en de toepassing van de stem. Mensen worden aangespoord om goed voor hun stem te zorgen en krijgen tips om hun (stem)gewoonten te verbeteren.

Niet alleen voor artiesten is een gezonde stem van belang. Veel mensen zijn voor hun dagelijkse werk afhankelijk van een goed functionerende stem: de zogenaamde stemprofessionals of beroepssprekers. Uiteindelijk is iedereen afhankelijk van zijn stem, maar duidelijke voorbeelden van spreekberoepen zijn advocaten, leraren en callcenter-medewerkers. Vaak merk je deze afhankelijkheid pas als je je stem kwijt bent.

Als je echt last hebt van je stem kun je terecht bij een stemtherapeut. Dit is een logopediste die zich in stem gespecialiseerd heeft. Maar zover hoef je het vaak niet te laten komen. Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten:

• drink voldoende water (2 liter per dag)
  • drink niet teveel koffie, thee met theïne, alcohol en frisdranken
  • zorg voor voldoende nachtrust
  • zorg voor een goede luchtvochtigheid
  • vermijd airco (droogt de stem uit)
  • vermijd roken en rokerige ruimtes
  • gebruik een goede stemtechniek

• Deze dag begon in 1999 als initiatief van Braziliaanse artsen, pathologen en zangleraren en kreeg al snel internationale navolging. In 2002 werd 16 april officieel uitgeroepen tot 'World Voice Day'. Tegenwoordig vinden op de 'Werelddag van de Stem' in meer dan 50 landen ruim 600 activiteiten plaats.