zondag 21 juli 2024

Volksverhalen Almanak


Het geld van de scheper van Beegden


De heide van Beegden heeft niet die eentonigheid, die men over het algemeen aan het begrip heideveld verbindt. Heuvel en dal, plas en moeras wisselen elkaar af, donkergroene dennenbossen liggen in dromerige rust naast geelblinkende zandheuvels, tegen de donkerbruine, grote heide aan. Van alle kanten van de heide ziet men de kerktoren van Beegden. Daarvan wordt een sage verteld.
Het geld van de scheper van Beegden
Een scheper of schaapherder had door zijn trouwe dienst een aardig aantal Franse Kronen gespaard, die hij in een oude sok bewaarde.
In de tijd dat hij leefde, bestonden er Bokkenrijders, die plunderden en stalen. De schaapherder koos een plek voor zijn geld die hij alleen kende: hij besloot het geld in de heide te begraven.
Toen zijn baas hem later eens vroeg waar hij zijn geld gelaten had, antwoordde hij: "In de hei, recht tegenover de toren van Beegden."
Later ging hij zelf nog eens kijken en merkte toen tot zijn teleurstelling dat hij overal "recht tegenover de toren" stond en hij zijn geld niet terug kon vinden, wat hij ook probeerde.
Het geld ligt nog altijd in de heide en wacht op de vinder...
*   *   *
Samenvatting
Een Limburgs sage over een begraven geldschat op de heide.
Trefwoorden
Basisinformatie
Bron
"Limburgsche Sagen en Legenden" door A.F. van Beurden, landmeter van het kadaster. Stoomdrukkerij Bern. Claessens, Sittard, 1914. Foto: Begrazing Beegder Hei.
Populair
Verder lezen