Nationale Dodenherdenking
Land / gebied: Nederland
Soort: Herdenking
Nederland Jaarlijks op 4 mei worden in Nederland de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) herdacht tijdens de 'Nationale Dodenherdenking'. Een dag later wordt op de Nationale Bevrijdingsdag de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd.

Om 20:00 uur wordt door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Bus, tram en trein staan stil. Het Nationaal Comité 4 & 5 mei organiseert diverse activiteiten.

Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië, Afghanistan of Mali) herdacht. De Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen, worden echter speciaal herdacht op de eerste zaterdag van september tijdens de Nationale Herdenking bij het Indië-monument in Roermond.

De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen op de Dam in Amsterdam door de koning en vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij.

Nationale DodenherdenkingIn heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen. Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang mag de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen.

Nationale DodenherdenkingDe Nationale Herdenking is rechtstreeks op de televisie te zien op alle drie de publieke netten (en bij sommige van de commerciële zenders). Ook op andere plaatsen in Nederland worden plechtigheden gehouden en kransen en bloemen gelegd, zoals op de Waalsdorpervlakte en honderden andere plaatsen waar graven of monumenten aan de slachtoffers en de bezetting herinneren.

Op 15 augustus wordt tijdens de Nationale Indië Herdenking de Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands-Indië in 1945 herdacht, waarmee er een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam.

In Arnhem en omgeving wordt Operatie Market Garden herdacht tijdens de Airborne Herdenkingen rond 17 september.

Een herdenkingsdag in Nederland.