Winterzonnewende (Dong Zhi)
Land / gebied: China
China Begin van de 22e jie - soms 21, meestal 22 december. Het laatste grote feest voor Chinees Nieuwjaar, ook wel 'De dag waarop de lente wordt aangekondigd' genoemd. De hele familie komt voor dit feest bijeen. Men eet lekkere hapjes en vereert de voorouders.

Naast een maankalender, werken Chinezen ook met een zonnekalender. Het zonnejaar wordt opgedeeld in 24 perioden van 15 à 16 dagen - de jie's - die elk een eigen naam hebben. Deze naam hangt samen met activiteiten bij het bebouwen van het land of de weersgesteldheid.

Het zonnejaar begint altijd op 3 of 4 februari, met de eerste jie, Li Chu'un genaamd, het begin van de lente. Het tijdstip van de jie's staat vast. De vijfde jie begint op de 106de dag na de tweeëntwintigste jie, die met de winterzonnewende aanvangt. Qing Ming begint daarom meestal op 5 april en soms op 4 april.

Een feestdag in China, Macau.