Wereld Gehandicapten Dag
Land / gebied: Verenigde Naties
Wereld Gehandicapten DagDe Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking' (International Day of Persons with Disabilities). In Nederland is deze dag bekend als 'Wereld Gehandicapten Dag'.

Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

In oktober 1992 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, tijdens de speciale plenaire zitting een resolutie goed waarin werd verklaard dat 3 december van ieder jaar voortaan tot de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking' werd uitgeroepen.

Gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948) zijn vervolgens in december 1993 de "Standaardregels ter bevordering van gelijke kansen voor gehandicapten" (Standard Rules) aangenomen.

In Nederland wordt sinds 2008 door Stichting Gdag de 'Nationale Wereld Gehandicapten Dag' georganiseerd met de opbrengst van de jaarlijkse Rotterdam Swim.