Intocht van Sinterklaas
Datum:
15 november 2014
14 november 2015
12 november 2016

Intocht van Sinterklaas

Datum: zaterdag 15 november 2014
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch (Ludiek gemeenschapsfeest)

Nederland

Intocht van SinterklaasDe landelijke intocht van Sinterklaas in 2014 vindt plaats op zaterdag 15 november. De aankomstplaats is nog niet bekend, maar Arnhem, Tiel, Leiden en Delft tonen interesse voor het evenement.

Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is groots op de televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geÔnterviewd en net als de koning op Koninginsdag en prins carnaval tijdens de 'dolle dagen' wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen.

Op zaterdag 15 november 2014 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland. De intocht van Sinterklaas vindt plaats in... Rond het middaguur meert Pakjesboot 12 af in... De burgemeester heet Sinterklaas namens alle kinderen van Nederland hartelijk welkom. De NPS doet rechtstreeks verslag van de intocht in een speciale aflevering van 'Het Sinterklaasjournaal'.

Intocht van SinterklaasVoor 1945 werd Sinterklaas meestal door slechts ťťn Piet vergezeld, maar tegenwoordig buitelen in zijn gevolg tientallen Zwarte Pieten, die snoepgoed uitdelen en daarnaast veel capriolen en gekkigheid uithalen. De Zwarte Pieten zijn clownesk en een beetje dommig, met als uitzondering een zogenaamde 'hoofdpiet', die in de praktijk nog de verstandigste figuur lijkt te zijn van het hele gezelschap uit Spanje.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoer-middelen. De schimmel ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de soms niet erg bedreven ruiter, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse. Meestal gaat het natuurlijk goed en wuift de Sint waardig vanaf zijn rijdier naar de toegestroomde menigte, maar in tv-programma's (en op YouTube, zie onder) zijn diverse Sinten te zien die met fladderende mantels en wankele mijters op onflatteuze wijze van bokkende paarden worden geslingerd.

Intocht van Sinterklaas
Na Sinterklaas en de Pieten volgt er meestal een stoet met fanfare, majorettes, ruiterverenigingen en dergelijke. Verdwijnt Sinterklaas uit het zicht dan klinken er speciale afscheidsliedjes, waarvan 'Dag Sinterklaasje' de meest bekende is.

Zodra de Sint officieel in het land is, mogen de kinderen bij het naar bed gaan hun schoen voor de schoorsteen zetten. Daarbij is het gebruikelijk dat er sinterklaasliedjes worden gezongen (o.a. 'Sinterklaas Kapoentje').

Soms doen kinderen nog hooi en wortel in hun schoen 'voor het paard', en ze vinden er een geschenkje voor terug. Als de schoen niet bij een schoorsteen gezet kan worden, dan dient een verwarmingsradiator voor het goede doel. Hoe de geschenken dan 's nachts door de radiatorbuizen ter plekke komen, levert hier en daar de meest fantasierijke verhalen op voor de kinderen die nog in Sinterklaas geloven. Oorspronkelijk bracht Zwarte Piet ze immers persoonlijk door de schoorsteen.

Video: Sinterklaas flaters

Verhalen over het 'schoen zetten' en de stoomboot:
Sinterklaasliedjes