Wereld Feesten Almanak


Intocht Sinterklaas
Datum:
12 november 2016
18 november 2017


Intocht Sinterklaas

Datum: zaterdag 12 november 2016
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch (Ludiek gemeenschapsfeest)
Nederland Intocht SinterklaasDe landelijke intocht van Sinterklaas in 2015 vindt plaats in Meppel op zaterdag 14 november.

Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is groots op de televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geïnterviewd en net als de koning op Koninginsdag en prins carnaval tijdens de 'dolle dagen' wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen.

Op zaterdag 14 november 2015 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland. De intocht van Sinterklaas vindt plaats in Meppel. Het is de eerste keer dat de goedheiligman in Drenthe aankomt. Rond het middaguur meert Pakjesboot 12 af in het provinciestadje Meppel, waar Sint en zijn Pieten verwelkomd worden door de burgemeester van dienst en alle kinderen uit de omgeving.

De NTR doet verslag van de intocht in de speciale - extra lange - aflevering van 'Het Sinterklaasjournaal'. De uitzending begint zaterdag 14 november om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 13.15 uur. Op het digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op zappelin.nl is de intocht met gebarentolk te volgen. De centrale presentatie wordt vanuit Meppel verzorgd door de presentatrice van 'Het Sinterklaasjournaal', Dieuwertje Blok. Ze wordt op de kade bijgestaan door één van de vaste verslaggevers van 'Het Sinterklaasjournaal', Jeroen Kramer.

Intocht SinterklaasVoor 1945 werd Sinterklaas meestal door slechts één Piet vergezeld, maar tegenwoordig buitelen in zijn gevolg tientallen Zwarte Pieten, die snoepgoed uitdelen en daarnaast veel capriolen en gekkigheid uithalen. De Zwarte Pieten zijn clownesk en een beetje dommig, met als uitzondering een zogenaamde 'hoofdpiet', die in de praktijk nog de verstandigste figuur lijkt te zijn van het hele gezelschap uit Spanje.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoer-middelen. De schimmel ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de soms niet erg bedreven ruiter, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse. Meestal gaat het natuurlijk goed en wuift de Sint waardig vanaf zijn rijdier naar de toegestroomde menigte, maar in tv-programma's (en op YouTube, zie onder) zijn diverse Sinten te zien die met fladderende mantels en wankele mijters op onflatteuze wijze van bokkende paarden worden geslingerd.

Intocht Sinterklaas
Na Sinterklaas en de Pieten volgt er meestal een stoet met fanfare, majorettes, ruiterverenigingen en dergelijke. Verdwijnt Sinterklaas uit het zicht dan klinken er speciale afscheidsliedjes, waarvan 'Dag Sinterklaasje' de meest bekende is.

Zodra de Sint officieel in het land is, mogen de kinderen bij het naar bed gaan hun schoen voor de schoorsteen zetten. Daarbij is het gebruikelijk dat er sinterklaasliedjes worden gezongen (o.a. 'Sinterklaas Kapoentje').

Soms doen kinderen nog hooi en wortel in hun schoen 'voor het paard', en ze vinden er een geschenkje voor terug. Als de schoen niet bij een schoorsteen gezet kan worden, dan dient een verwarmingsradiator voor het goede doel. Hoe de geschenken dan 's nachts door de radiatorbuizen ter plekke komen, levert hier en daar de meest fantasierijke verhalen op voor de kinderen die nog in Sinterklaas geloven. Oorspronkelijk bracht Zwarte Piet ze immers persoonlijk door de schoorsteen.

Video: Sinterklaas flaters

Verhalen over het 'schoen zetten' en de stoomboot:
Sinterklaasliedjes

Verder lezen

Zie ook

Meer informatie (externe link)


Een feestdag in Nederland.