Driekoningenoptocht
Land / gebied: Spanje
Soort: TraditioneelCultureel
SpanjeChristendom De 'Driekoningenoptocht' (Cabalgata de Reyes Magos) is een optocht die elk jaar op 5 januari wordt gehouden in Spanje. Het feest wordt gevierd op de vooravond van Driekoningen, twaalf dagen na Kerstmis en is vooral geliefd bij kinderen omdat ze cadeautjes krijgen.

Driekoningenoptocht
Sinds 1985 wordt in Spanje de 'Cabalgata de Reyes Magos' rechtstreeks uitgezonden op televisie, elk jaar vanuit een andere stad. In sommige kuststeden komen de wijzen uit het oosten aan met een boot en tegenwoordig is het ook mogelijk om brieven aan de wijzen te versturen via e-mail.

Sinds eind negentiende eeuw wordt met 'Driekoningenoptocht' in de straten van de Spaanse steden een tafereel uit het Nieuwe Testament nagespeeld. Op paarden (soms kamelen) trekken drie als koningen verkleedde mannen door de straten van de stad, vergezeld door pages. De pages gooien met strooigoed en brengen geschenken naar de kinderen in huizen langs de route. Op het plein in het centrum van de stad bieden de wijzen hun geschenken (goud, wierook en mirre) aan bij de kerststal ter ere van de geboorte van Jezus.

'Cabalgata de Reyes Magos' is vooral geliefd bij kinderen omdat ze cadeautjes krijgen. Kinderen moeten 's avonds hun schoenen schoonmaken en achterlaten op een plek waar de wijzen ze zeker kunnen zien, vaak voorzien van zoetigheid voor de wijzen en hooi voor de kamelen of paarden. De volgende ochtend vinden ze dan een cadeau in hun schoenen. Volgens de traditie ontvangen kinderen die zich niet goed hebben gedragen kolen in plaats van iets lekkers. Tegenwoordig wordt dan vaak suikerwerk of schuim in de vorm van kolen gegeven.

De 'Driekoningenoptocht' wordt ook gevierd in Andorra, Tsjechië, Polen en delen van Mexico. In sommige steden in Nederland (o.a. in Den Bosch en Maastricht) wordt op de eerste zondag van het nieuwe jaar ook een 'Driekoningenoptocht' of 'Driekoningenintocht' gehouden.

De 'Driekoningenoptocht' heeft overeenkomsten met de intocht van Sinterklaas, zie ook Sint Maarten.

Een feestdag in Andorra, Spanje.