Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)
Datum: [*]
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Islam Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op vrijdagavond 5 april 2024.

De Gezegende Nacht van Qadr. 27 Ramadan. Laylat al-Qadr / Shab-e-Qadr. Dit is de 27ste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan, wat in 2024 overeenkomt met de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 april. Openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed. Ook wel genoemd 'de waardevolle nacht' of 'nacht van de goddelijke beschikking'. Soms ook vertaald als 'nacht van de goddelijke maat der dingen'.

In deze nacht bracht de engel Jibrail (Gabriël) de eerste openbaring van de heilige Koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed.

Het woord 'Qadr' heeft meerdere betekenissen zoals:
  • het vaststellen van een bepaalde maat;
  • geweldig, waardevol.
  • Het woord 'Lailat' betekent letterlijk 'Nacht'.

Lailat-ul-Qadr: Waardevolle Nacht
    In hoofdstuk 'Al-Qadr' van de Koran zegt Allah hierover het volgende:
    "Waarlijk, wij hebben hem neergezonden in de Waardevolle Nacht. En wat laat jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de Geest (de engel Gabriël) dalen in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst in deze nacht, tot aan de ochtendschemering." (Koran, hoofdstuk 97)
    De maand Ramadan is van grotere waarde dan de andere maanden en Lailat-ul-Qadr (Waardevolle Nacht) is waardevoller dan duizend maanden samen. Niet iedereen heeft het geluk om duizend maanden te leven, maar Allah geeft de mens ieder jaar weer de kans deze nacht waardevol met aanbidding van Allah, door te brengen.

Een andere bron vermeldt:

Een van de metgezellen van de profeet (saw), Salman al-Farisi zei: "Op de laatste dag van de maand Sja'bân - de maand voor Ramadan - wendde de boodschapper van Allah zich tot ons en zei: 'O mensen, er bereikt jullie nu een grote maand, een meest gezegende maand, waarin een nacht verborgen is, die waardevoller is dan duizend maanden. Het is een maand waarin Allah jullie de opdracht geeft de dagen vastend door te brengen. Dit is waarlijk de maand van geduld en de verdienste van werkelijk geduld is het paradijs. Het is de maand van sympathie voor je medemensen. Het is de maand waarin de voorzieningen voor de gelovigen toenemen."

Hoewel alle nachten van Ramadan gezegend zijn, is er dus één speciale nacht, die Lailat-ul-Qadr, wordt genoemd. Het is de 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaald als 'nacht van goddelijke maat der dingen'.

Deze gebeurtenis wordt door moslims uitgebreid in de moskee herdacht.

'Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)' is een van de vijf "gezegende nachten" binnen de islam. Dit zijn nachten die - vanwege hun bijzonder waardevolle karakter - met godsdienstige handelingen gevierd worden. De andere vier "gezegende nachten" zijn:
  • Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
  • Regaib Kandili (Nacht van de Wonderen)
  • Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
  • Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)

• Sjiitische moslims herdenken de openbaring van de Koran vaak op de 23e dag van de maand Ramadan (2 april 2024). In Brunei en delen van Maleisië is Nuzul Al-Qur'an een officiële vrije dag op 17 Ramadan (27 maart 2024).

[*] De hier gegeven datum van 6 april 2024 voor Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing) is berekend volgens de Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië. De datum kan in sommige landen 1 dag afwijken.

Een feestdag in Bangladesh, Gambia, Guinee, Ivoorkust, Niger.