Onafhankelijkheidsdag Tsjechië
Land / gebied: Tsjechië
Soort: Nationale feestdag
Tsjechië De nationale feestdag van de Tsjechische Republiek is de 'Onafhankelijkheidsdag' (Den vzniku samostatného československého státu) en wordt jaarlijks gevierd op 28 oktober.

Door de president worden op deze dag tijdens een plechtige ceremonie in de Praagse burcht onderscheidingen gegeven aan bijzondere burgers. Ook legt de regering een krans bij het graf van de eerste president van Tsjecho-Slowakije, Tomáš Masaryk (7 maart 1850 - 14 september 1937).

Tsjecho-Slowakije verklaarde zich op 28 oktober 1918 onafhankelijk van de na de Eerste Wereldoorlog uiteengevallen Donau-monarchie Oostenrijk-Hongarije. Slowakije werd pas twee dagen later officieel een onderdeel van Tsjecho-Slowakije, na het uitroepen van de onafhankelijkheid op 30 oktober 1918.

Een feestdag in Europese Unie, Tsjechië.