Wereld Feesten Almanak


Vaderdag
Datum:
jaarlijks op 19 maart
Vaderdag

Datum: zondag 19 maart 2017
Land / gebied: België
België Vaderdag in België (Kempen / Antwerpen) valt jaarlijks op St. Jozef (19 maart). Ook in Spanje, Italië, Portugal en Liechtenstein wordt Vaderdag op 19 maart gevierd.

In België (Antwerpen / Kempen) worden vaders geëerd op 19 maart, de sterfdag van Sint Jozef, de (wettige) vader van Jezus. Dat was trouwens de oorspronkelijke dag waarop hij in tal van streken gevierd werd.

De verering van Sint Jozef ontstond in de 5de eeuw in het Oosten en verspreidde zich pas vanaf de vroege Middeleeuwen naar het Westen. In 1479 werd zijn feest in de Romeinse kalender ingevoerd en in 1621 werd het een geboden feestdag. Pius IX gaf hem in 1870 de titel beschermer van de kerk, terwijl Pius XII in 1955 het feest van Jozef de werkman of patroon van de arbeid introduceerde. Johannes XXIII van zijn kant zorgde ervoor dat de naam van Sint Jozef toegevoegd werd aan de lijst van de heiligen in de canon van de Romeinse mis. Bij de kalenderhervorming van 1969 werd deze dag als facultatief ingesteld.

Aangezien Sint Jozef beschouwd wordt als het ideaalbeeld van de vaders, word in sommige landen op deze dag ook Vaderdag gevierd.

In sommige delen van België wordt ook op de tweede zondag van juni Vaderdag gevierd.

Een feestdag in Andorra, België, Bolivia, Honduras, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Mozambique, Portugal, Spanje.

Zie ook

Actueel