Dag van de Baskische Taal
Land / gebied: Spanje, Frankrijk (Baskenland)
Soort: Cultureel
Spanje Frankrijk Op 3 december is het de 'Dag van de Baskische Taal' (Euskararen Eguna). Deze dag bestaat al sinds 1948 maar werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia).

Drie december is de naamdag van Sint Franciscus Xaverius, een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra. Volgens de legende waren zijn laatste woorden in het Baskisch, de moedertaal van Xaverius.

De 'Dag van de Baskische Taal' wordt met verschillende activiteiten en evenementen gevierd, waarbij de Baskische taal en het Baskische culturele erfgoed centraal staan.

Het Baskisch (in het Baskisch "Euskara" of "Euskera") is een van de weinige niet-Indo-Europese talen van Europa. Het wordt gesproken in Baskenland, het Spaans-Franse grensgebied aan de westkust. Het is de moedertaal van ongeveer 800.000 mensen.

Drie december is ook de Dag van Navarra, omdat Sint Franciscus Xaverius de beschermheilige is van de autonome regio Navarra.

Een feestdag in Frankrijk, Spanje.