dinsdag 29 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Baskische Taal
Datum:
jaarlijks op 3 december

Dag van de Baskische Taal

Datum: donderdag 3 december 2020
Land / gebied: Spanje, Frankrijk (Baskenland)
Soort: Cultureel
Spanje Frankrijk Op 3 december is het de 'Dag van de Baskische Taal' (Euskararen Eguna). Deze dag bestaat al sinds 1948 maar werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia).

Drie december is de naamdag van Sint Franciscus Xaverius, een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra. Volgens de legende waren zijn laatste woorden in het Baskisch, de moedertaal van Xaverius.

De 'Dag van de Baskische Taal' wordt met verschillende activiteiten en evenementen gevierd, waarbij de Baskische taal en het Baskische culturele erfgoed centraal staan.

Dag van de Baskische Taal
Het Baskisch (in het Baskisch "Euskara" of "Euskera") is een van de weinige niet-Indo-Europese talen van Europa. Het wordt gesproken in Baskenland, het Spaans-Franse grensgebied aan de westkust. Het is de moedertaal van ongeveer 800.000 mensen.

Drie december is ook de Dag van Navarra, omdat Sint Franciscus Xaverius de beschermheilige is van de autonome regio Navarra.

Een feestdag in Frankrijk, Spanje.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten