Dag van de Martelaren
Land / gebied: Eritrea
Soort: Nationale feestdag, Herdenking
Eritrea Martyrs' Day. Jaarlijks worden in Eritrea op 20 juni de mensen geëerd die hun leven hebben gegeven tijdens de dertig jaar durende onafhankelijkheidsstrijd.

Het grondgebied van Eritrea werd in 1890 een Italiaanse kolonie. Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea een Brits protectoraat. Toen de Britten in 1951 vertrokken, werd het een federatie van Ethiopië. Begin jaren '60 werd door keizer Haile Selassie Eritrea bij Ethiopië gevoegd. Dit leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd, die eindigde in 1991, toen Ethiopië uiteindelijk instemde met het erkennen van het recht van de Eritreeërs om een ​​onafhankelijkheidsreferendum te houden. Eritrea werd een volledig onafhankelijke staat in 1993.

De 'Dag van de Martelaren' werd ingesteld ter nagedachtenis aan ongeveer 60.000 vrijheidsstrijders en 90.000 burgers die gedood werden tijdens de oorlog. Door het hele land worden er herdenkingen gehouden. De belangrijkste herdenkingsceremonie vindt plaats in de hoofdstad Asmara.

Een herdenkingsdag in Eritrea.