Dag van Bevrijding en Vernieuwing
Land / gebied: Suriname
Soort: Nationale feestdag
Suriname Ook bekend als de 'Dag van de Revolutie'. De 'Dag van Bevrijding en Vernieuwing' is jaarlijks op 25 februari een nationale feestdag in Suriname.

Op 25 februari 1980 vond een staatsgreep plaats in Suriname. Desi Bouterse en Roy Horb grepen samen met veertien collega-sergeanten - de Groep van 16 - de macht.

In de ochtend van maandag 25 februari namen de opstandige militairen onder leiding van Bouterse, de Memre Boekoe Kazerne in. De zittende regering werd beschuldigd van corruptie en afgezet. De sergeanten namen de macht over in Suriname. Verschillende pogingen tot tegencoups mislukten. De militaire periode beheerste Suriname van 1980 tot 1987. Dieptepunt in die periode was de dood van 15 tegenstanders van het regime in 1982, ook wel bekend als de Decembermoorden.

In de jaren na de onafhankelijkheid van Suriname heerste er ontevredenheid over de regering van premier Henck Arron. Desi Bouterse werd in 1979 door Roy Horb gevraagd voorzitter te worden van een nieuwe militaire vakbond. Van de legerleiding mochten militairen echter geen vakbond oprichten. Later vroeg Horb aan Bouterse om de leiding op zich te nemen van een uit te voeren staatsgreep.

De vlam sloeg in de pan toen drie sergeants op verdenking van insubordinatie werden gearresteerd en vastgezet in het Hoofdbureau van Politie; zij konden zware straffen tegemoetzien, maar zover kwam het niet. Op de vroege ochtend van maandag 25 februari 1980 werd de Memre Boekoe-kazerne ingenomen door opstandige militairen onder leiding van Bouterse. Daarna begonnen beschietingen van het Hoofdbureau van Politie. President Ferrier droeg via zijn adjudant telefonisch de vechtende partijen op om het schieten te staken en de sergeanten namen de macht over in Suriname.

Een feestdag in Suriname.