Herdenking Revolutie
Land / gebied: Hongarije
Soort: Nationale feestdag
Hongarije Jaarlijks op 15 maart. Herdenking van de opstand van de Hongaren tegen het Keizerrijk Oostenrijk in 1848. Een van de drie nationale feestdagen in Hongarije. Er zijn meestal toespraken en er worden muziekstukken uitgevoerd (o.a. Nemzeti dal). Veel mensen dragen een kokarde met de nationale kleuren (rood, wit en groen).

De revolutie in Hongarije groeide uit tot een onafhankelijkheidsoorlog. Veel leiders en deelnemers uit die tijd worden als grote figuren in de Hongaarse geschiedenis beschouwd. De revolutie begon op 15 maart 1848 met demonstraties in Pest en Boeda.

Tot 1990 werd op 4 april de 'Dag van de Bevrijding' gevierd, omdat de Sovjet-troepen in 1945 op deze dag de laatste Duitse troepen en hun bondgenoten uit Hongarije hadden verdreven.

Tegenwoordig viert men feest op 15 maart ter herdenking van de onafhankelijkheidsstrijd van de jaren 1848/1849. Ook: Dag van de Bevrijding / Herdenking Opstand 1848.

Een feestdag in Europese Unie, Hongarije.