zaterdag 4 april 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Begin van de winter
Datum:
22 december 2019
21 december 2020


Begin van de winter

Datum: maandag 21 december 2020
Land / gebied: Noordelijk halfrond
De astronomische winter begint in Nederland en België op maandag 21 december. De winter begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 december en eindigt (meestal) op 21 maart. Het begin van de winter (20, 21 of 22 december) is bepaald op basis van een afspraak.

Astronomisch gezien begint de winter op de kortste dag van het jaar (Midwinter), wanneer de zon het laagst aan de hemel staat. In Midden-Nederland komt de zon dan om ongeveer kwart voor negen op en gaat om half vijf onder. Deze dag is de kortste van het jaar. Hierna worden de dagen langer en de nachten korter.

Volgens de sterrenkundige kalender begint de winter meestal op 21 december, maar soms is de 20e of 22e de begindatum.

Begin van de winter

Op de eerste dag van het winterseizoen staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. De verschillen in tijdstippen en soms data zijn het gevolg van het oneven aantal dagen van het tropisch jaar (waarop de kalender is gebaseerd) en de invoering van de schrikkeldag.

Aanvangstijdstippen van de astronomische winter in Nederland:

2020 - 21 december 11:02 uur
2021 - 21 december 16:59 uur
2022 - 21 december 22:48 uur
2023 - 22 december 04:27 uur
2024 - 21 december 10:20 uur

Ook al is het begin van de winter de kortste dag van het jaar, dat betekent nog niet dat de zon dan het laatst opkomt en het vroegst ondergaat. Al vanaf 13 december gaat de zon later onder en pas op 30 december blijft het 's ochtends het langst donker. Dat komt o.a. doordat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is. Hierdoor beweegt de zon in de winter schijnbaar iets sneller dan in de zomer. Ook is de daglengte (het verschil in tijdstip van opkomst en ondergang van de zon) afhankelijk van de geografische breedte.

Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische winter op 1 december en duurt tot 1 maart.

Feestdagen die met het begin van de winter te maken hebben:

Zie ook:
Een feestdag in België, Nederland.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten