Keti Koti (Dag van de Vrijheden)
Land / gebied: Suriname
Soort: Nationale feestdag
Suriname Keti Koti (Dag van de Vrijheden)Surinaamse nationale feestdag. Emancipatiedag. 'Keti Koti' is de jaarlijks op 1 juli terugkerende Surinaamse feestdag ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'Ketenen Gebroken'.

Ook bekend onder de naam 'Dag van de Vrijheden' en 'Kettingsnijden'. Herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863. Vijfenveertig jaar nadat de slavernij was verboden kwamen ongeveer 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij. Het zware werk op de plantages moesten ze echter nog tien jaar blijven doen, al was het dan tegen betaling.

Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Die dag wordt er sindsdien als feestdag gevierd. Zie ook: Nationale Herdenking Slavernijverleden.

Creoolse Surinamers en Antillianen in Nederland vieren deze dag ook of herdenken de eerste juli in de kerk.

In Suriname heet deze dag officieel 'Dag der Vrijheden' om zo deze dag voor alle inwoners van het land een feestdag te laten zijn en niet alleen voor de nazaten van de slaven. Maar de gebruikelijke naam is 'Keti Koti', de gebroken ketenen, of 'Manspasi', emancipatie.

Ter gelegenheid van 100 jaar Keti Koti werd in 1963 in Paramaribo een standbeeld onthuld. Dit beeld stelt Kwakoe voor, een weggelopen (en weer gevangen genomen) slaaf die het symbool werd voor de drang naar vrijheid. In de Afrikaanse traditie is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.

Keti Koti is een uitbundig feest met veel muziek dat tot in de kleine uurtjes doorgaat. Keti Koti wordt al sinds 2002 georganiseerd in de grote steden, en is vanaf 2009 ook in Noord-Nederland. Alleen al in de steden Leeuwarden, Groningen en Assen wonen ruim 17.500 mensen van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst. In de stad Leeuwarden alleen al 7.500 mensen. In de noordelijke provincies als geheel hebben we het over 40.000 mensen.

Nu het ook in het Noorden wordt herdacht, is het voor de Surinaamse en Antilliaanse Gemeenschap en ook voor de Afrikaanse gemeenschap een erkenning voor hun verleden, dat men slachtoffer was, maar dat men uiteindelijk overwinnaar is.

In Amsterdam wordt jaarlijks ook een Kwakoe-feest georganiseerd, zie hiervoor: Kwakoe Zomer Festival.

Keti Koti Festival Amsterdam: ketikotiamsterdam.nl (Nationale Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij).

Bron: "En dat vieren wij! Feesten en vieringen van kinderen in kleurrijk Nederland" Amsterdam, PlanPlan, 2004. ISBN: 90-76092-10-9

Een feestdag in Nederland, Suriname.