Ontstaan VAE in 1971
Land / gebied: Verenigde Arabische Emiraten
Soort: Nationale feestdag
Verenigde Arabische Emiraten De 'Nationale Dag' van de Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en - sinds 1972 - Ras-al-Khaimah vormen samen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

In de 19e eeuw wist het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië geleidelijk zijn invloed in de regio uit te breiden door middel van een serie van vredes- en protectoraatsverdragen met de individuele emiraten. Deze zogenaamde "Trucial States" gingen in 1971 op in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en vormen sindsdien een federale staat, samengesteld uit de emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en - sinds 1972 - Ras-al-Khaimah.

Verenigde Arabische Emiraten

De cultureel aanverwante staten Bahrein en Qatar waren uitgenodigd deel uit te maken van de VAE maar kozen uiteindelijk voor zelfstandigheid.

Sinds hun oprichting hebben de VAE een spectaculaire economische ontwikkeling doorgemaakt, dankzij de zeer omvangrijke olie- en gasvoorraden met name in Abu Dhabi. Abu Dhabi is als gevolg van zijn energierijkdom het meest welvarende en invloedrijke emiraat in de VAE.

Een feestdag in de Verenigde Arabische Emiraten.